Sollicitatiebrief schrijven? 5x wat je niet moet doen!

Bo van de Vondevoort

Bo van de Vondevoort

Geplaatst op

2 minuten lezen

Bij Werken in de Kempen zien wij er héél veel voorbij komen. Motivatiebrieven. Wij weten dus waar we het over hebben, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je geen idee hebt hoe een goede motivatiebrief er nu eigenlijk uit ziet. Om je vooruit te helpen geven we je alvast 5 dingen die je zeker NIET moet doen.

Kopiëren-plakken?

Beter van niet. Werkgevers prikken er snel doorheen. Motivatiebrieven die niet voor hen geschreven zijn. Vergroot je winkansen en stuur diezelfde brief naar zoveel mogelijk bedrijven. Is dit wel zo handig? Wil je ergens gaan solliciteren, zorg dan dat je de vacature goed hebt doorgenomen. Wanneer je een standaard brief gebruikt, kunnen wij jou garanderen dat de kans op een foute functietitel, naam van contactpersoon of bedrijfsnaam voor gaat komen.

Spelfouten

Ben jij geen kei in grammatica? Dat is natuurlijk ook niet voor iedere functie relevant, maar grote spelfouten kunnen ervoor zorgen dat jij met jouw sollicitatie op de stapel ‘niet uitnodigen’ terecht komt. Om dit te voorkomen is het verstandig om jouw brief altijd na te laten kijken door iemand anders. Trouwens ook wanneer je wél goed bent met de Nederlandse taal. Een foutje is snel gemaakt, dus voorkomen is beter dan genezen.

Cliché oneliners

“Naar aanleiding van uw vacature..”, “Als iemand die graag in teamverband werkt, kan ik ook zelfstandig goed functioneren” of “deze functie is op mijn lijf geschreven”. Probeer deze zinnen te vermijden. Stel jezelf liever de vraag, waarom jij zo goed in teamverband werkt, of waarom jij goed zelfstandig kan functioneren. Refereer eventueel naar korte voorbeelden. Waarom ben jij een aanvulling op het team? Stel jezelf de ‘waaromvraag’ en zet dat antwoord in jouw motivatiebrief.

Teveel tekst

Dat doet het zelden goed. Zorg dat jouw motivatiebrief op één kantje past. Daarnaast is het belangrijk dat jouw brief lekker wegleest. Gebruik daarom niet te lange zinnen en een prettig lettertype. PROBEER ZEKER COMIC SANS TE VERMIJDEN. Gebruik naast een rustig lettertype, ook een prettig leesbare lettergrootte.

Je hele cv herhalen

Last but not least, jouw motivatiebrief is ervoor om jouw cv te versterken. Probeer dus niet jouw gehele cv te herhalen in de motivatiebrief. Voor jou extra werk en voor de werkgever niet nodig om twee keer te lezen dat je bij bedrijf X de inkooporders hebt verwerkt. Eén keer is echt voldoende. Geloof ons.

Nu weet je wat je zeker NIET moet doen. Wil jij ook weten hoe je het wel moet doen?  

Tips voor jouw motivatiebrief  Check onze kennisbank

 


Bo van de Vondevoort

Geschreven door

Bo van de Vondevoort

Service & Support Specialist