Motivatiebrief schrijven

Een motivatiebrief schrijven is misschien nog wel moeilijker dan het schrijven van je cv. Met een motivatiebrief speel je namelijk echt in op het gevoel van de werkgever. Je wil laten zien dat je niet alleen de juiste kennis en ervaring hebt, maar dat je ook nog eens perfect bij het bedrijf past. Want hoewel iedereen een opleiding kan volgen, is je persoonlijkheid wat jou uniek maakt. En dat maakt het schrijven van een motivatiebrief zo lastig. Jezelf verkopen voelt nu eenmaal heel ongemakkelijk. Om het iets minder ongemakkelijk te maken hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet!

Structuur

Net als elke brief heeft ook een motivatiebrief een logische opbouw. Begin met een aanhef. Afhankelijk van het bedrijf bepaal je of je begint met 'geachte' of 'beste'. Check daarbij altijd goed de naam van de contactpersoon. Er komt niets zo laks over als een brief met een verkeerd gespelde naam. Vervolgens ga je aan de slag met de inhoud. Deze punten mag je daarbij zeker niet vergeten: 

Let op je taalgebruik

En dan bedoelen we niet dat je alleen maar heel zakelijk mag schrijven. Juist niet zelfs! Het is heel belangrijk dat het vanuit jezelf komt. Spreektaal komt namelijk veel authentieker en eerlijker over. Kijk wel even naar het taalgebruik van het bedrijf zelf, bijvoorbeeld in de vacaturetekst. Misschien kun je hier al uit halen of je de werkgever met u of jij aan kunt spreken. Daarnaast kun je ook kijken naar de taal. Solliciteer je bij een internationaal bedrijf? Dan scoor je misschien wel extra punten als je een Engelstalige motivatiebrief instuurt. Welke vorm van schrijven je ook kiest, zorg er altijd voor dat er geen spel- of grammaticafouten in staan. Dit komt natuurlijk niet professioneel over.

Maak het persoonlijk

We zeiden het net al even, maar je motivatiebrief gaat natuurlijk vooral over jou. Niet per se over je kennis en ervaring, maar over wie jij bent. Wat doe je buiten het werk om? Heb je nog dromen voor de toekomst? En waarom ben jij zo enthousiast over deze vacature? Schrijf vanuit jezelf. Hoe persoonlijker je brief is, hoe beter. 

Voeg waarde toe

Waarom denk je dat jij zo goed bij de functie past? Dat is misschien wel het belangrijkste onderwerp van je motivatiebrief. In je cv heb je al laten zien dat je alle kennis en ervaring in huis hebt voor deze functie. In een motivatiebrief krijg je nog eens de kans om dit extra toe te lichten! Maak daar dus gebruik van. Omschrijf welke taken jou helemaal geweldig lijken en welke uitdagingen je graag wil aanpakken als je wordt aangenomen. Laat zien hoe jij het bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen. 

Noem ook je slechte eigenschappen

In een motivatiebrief probeer je jezelf natuurlijk te verkopen. Maar het is ook goed om je slechte eigenschappen kort te benoemen. Wat wil je nog leren? Of hoe ga je hiermee om in de praktijk? Een 'slechte' eigenschap hoeft namelijk niet eens zo 'slecht' te zijn! Een ongeduldige accountmanager gaat namelijk niet onderuit gezakt zitten wachten wanneer iemand niet reageert. Daarnaast laat je ook zien dat je een beetje zelfkennis hebt. En dat is dan weer een hele sterke eigenschap! 

Zorg voor een afsluiter die blijft hangen

Wanneer je een brief leest zal de eerste zin niet blijven hangen. De laatste daarin tegen wel. Zorg dus voor een sterke afsluiter. Het liefst eentje die opvalt. Misschien kun je een leuk bruggetje maken naar de vacature of naar een zin eerder in je motivatiebrief. 

Een paar voorbeelden van leuke afsluiters voor je motivatiebrief: 

Zorg er vooral voor dat je brief leuk en interessant blijft. Alleen zo weet je zeker dat de boodschap goed overkomt. En die leuke afsluiter helpt daar zeker bij!