Onderhandelen over je salaris

Wil jij een hoger salaris? Het kan best lastig zijn om hierover in gesprek te gaan. Maar hoe spannend je het ook vindt, het is een gesprek dat gevoerd moet worden. Of je nu bij huidige baan wil blijven, op zoek gaat naar een nieuwe baan of misschien wel op zoek gaat naar je eerste baan. In alle gevallen komt er een moment dat je over je salaris moet praten en daar wil je natuurlijk het maximale uit halen. Maar hoe pak je dat nu aan? Lees hier alle tips voor salarisonderhandelingen! 

Het juiste moment kiezen

Wat is nu het juiste moment voor een salarisonderhandeling? Dit is natuurlijk supermoeilijk om te bepalen. Hieronder schrijven we per situatie wanneer je het beste kunt starten met onderhandelen over je salaris: 

Bij een nieuwe baan
Je hebt gesolliciteerd op een nieuwe baan. Soms heb je het geluk dat er al een salarisindicatie wordt genoemd in de vacature. Is dit niet het geval? Dan kun je de volgende dingen doen:

Bij je huidige baan
Wil je in onderhandeling gaan over je salaris met je huidige werkgever? Bij veel werkgevers wordt er regelmatig een beoordelingsgesprek ingepland. Dit is natuurlijk een ideaal moment om te onderhandelen over je salaris. Het is wel altijd goed om vooraf aan te geven dat je dit gesprek wilt gaan voeren. Soms moeten hiervoor andere mensen aanhaken. Ook kunnen alle betrokkenen zich zo alvast voorbereiden op het gesprek. Jij kunt alvast bepalen wat je wilt vragen en je manager kan alvast kijken wat er mogelijk is. 

Worden er bij jouw werkgever geen standaard momenten ingepland voor dit soort gesprekken? Of wil je niet zo lang wachten? Dan vraag je aan je werkgever of er een gesprek kan worden ingepland. 

Bereid je voor op het gesprek

Wat je situatie ook is. Op een gegeven moment zul je moeten onderhandelen over je salaris. Hoe pak je dit dan het beste aan? 

Ben je net afgestudeerd? 

Aan het solliciteren voor je eerste baan? Dan kan het onderhandelen over je salaris extra spannend zijn. Toch is dit een stap die je niet zomaar moet overslaan. Je startsalaris kan namelijk nog lang invloed hebben op je loopbaan. Wil je weten hoe je dit het beste aan kunt pakken? Lees dan onze blog: Hoe onderhandel je over je salaris als je net van school komt