Carrièreswitch: hier moet je beginnen

Je bent toe aan een nieuwe baan. En niet zomaar een nieuwe baan, je wilt een carrièreswitch maken. Best een grote stap om te zetten en een lastige keuze om te maken. Het is namelijk allemaal zo makkelijk nog niet. Heb je alle skills wel in huis voor je nieuwe droombaan of moet je jezelf nog laten bijscholen? En hoe weet je nu dat de keuze voor je nieuwe carrière de juiste is? Daar gaan we je bij helpen. Met deze 5 tips kun jij een goede keuze maken voor jouw carrièreswitch! 

1. Het maken van de juiste keuze

Misschien heb je een droom die je al je hele leven wilt waarmaken. Maar het kan ook zomaar zijn dat je nog helemaal niet weet wat je wilt gaan doen. Je weet alleen dat je niet happy bent met je huidige baan. Het is dan altijd goed om jezelf af te vragen of je écht een carrièreswitch wil maken. Het zou zomaar eens aan iets anders kunnen liggen dan het werk zelf. Stel jezelf daarom de volgende vragen: 

2. Neem een loopbaancoach

Vind je het lastig om deze vragen te beantwoorden? Maak dan een afspraak bij een loopbaancoach. Een loopbaancoach kan je helpen met je zoektocht naar jouw nieuwe droombaan. Daarnaast hebben ze vaak ook een groot netwerk en kunnen ze je eventueel introduceren bij een werkgever. 

3. Welke skills heb je al in huis?

Je hebt een hoop opties overwogen en weet nu precies hoe jouw droombaan eruit ziet. Nu komt de volgende vraag: heb jij alle skills al in huis? Of moet je jezelf nog laten bijscholen? Laten we beginnen bij de eerste vraag: 

4. Stippel de route uit

Je weet wat je wilt gaan doen én weet ook hoe je daar kunt komen. Nu is het tijd om een plan te maken. Moet je nog een opleiding of cursus volgen of kun je meteen aan de slag? 

Jezelf laten bijscholen

Je weet wat je wilt gaan doen, maar hebt nog niet alle kennis in huis? Dan kun je jezelf laten bijscholen. Kijk daarbij goed naar de mogelijkheden, want zoals zo vaak zijn er ook hier meerdere wegen die naar Rome leiden.

Heb je alle kennis en vaardigheden al in huis?

Dan kun je meteen op zoek naar een leuke vacature! Wil je weten waar je het beste kunt beginnen? Gebruik dan onze checklist voor een nieuwe uitdaging! Met de tips en vragen in deze checklist krijg je een goed beeld van jouw eisen en wensen voor een nieuwe baan. 

Bekijk de checklist: op zoek naar een nieuwe uitdaging

5. Heb geduld

De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven: heb geduld. Maak geen overhaaste beslissing. Het zou balen zijn als je er halverwege een cursus achter komt dat deze baan toch helemaal niets voor jou is.