Vacaturestress: hoe ga je om met de krappe arbeidsmarkt?

Lieke Sengers

Lieke Sengers

Geplaatst op

3 minuten lezen

Bijna iedere werkgever loopt er tegenaan: de krapte op de arbeidsmarkt. Vacatures staan maandenlang open, kandidaten die erop afkomen sluiten niet aan op de functie én het werk stapelt zich op. Wat gaan we dan doen? We gooien er geld tegenaan, want de vacature moet gezien worden! Social media, vacatureplatformen en krantenadvertenties. We gooien alles in de strijd om de juiste persoon te vinden. Maar… ben je je ervan bewust dat je in deze strijd ook je huidige personeel kunt verliezen?

Vacaturestress

Je krijgt er wat van. Die vacatures die maar open blijven staan. Dan de salarisrange maar verhogen? We proberen werkelijk alles om de juiste persoon binnen te halen. Maar wat we vervolgens zien: je huidige medewerkers trekken scheve ogen bij het zien van je nieuwe aanbod. “Ik werk hier al 15 jaar, hoezo kan die nieuwe meer krijgen?” of “Dan kan ik zeker ook wel een schaal omhoog?” Shit, hier zit je natuurlijk óók niet op te wachten. Dan maar geen salarisrange in de vacature zetten?

Ho, stop! Want hier gaat het vaak fout. Niet alleen wordt een vacature zonder salarisrange vaak overgeslagen bij een banenzoektocht, maar je bent ook minder transparant naar potentiële kandidaten en je eigen medewerkers. Oke, maar wat dan?

Dit is wat wij noemen: vacaturestress. Want als je in de stress schiet, ga je gekke dingen doen. Dus, haal adem, ga rustig zitten én lees hier hoe je het WEL aan kunt pakken.

Ben open richting je medewerkers

Kijk, jullie zitten natuurlijk allemaal in hetzelfde schuitje én iedereen binnen het bedrijf is erbij gebaat wanneer die vacature EIN-DE-LIJK ingevuld wordt. Het is dan ook helemaal niet raar dat je twijfelt om de salarisrange omhoog te gooien, meer vrije dagen weg te geven of misschien een auto van de zaak. Maar wat wel raar is, is dat je trouwe medewerkers, die (soms) hun hart en ziel in de zaak hebben gestoken, hier niet van kunnen meegenieten. Want waarom zou je huidige medewerker minder waard zijn dan die nieuwe? Alleen omdat die toevallig op het juiste moment solliciteert? Precies, dat zijn ze niet. Daarom is het belangrijk om open en eerlijk te zijn met je medewerkers. Laat ze meedenken over de werving. Misschien komen ze wel met een USP (unique selling point) van de werkzaamheden waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Dit zijn namelijk de verhalen die iemand écht kunnen overhalen. Niet ‘Wij van Werken in de Kempen vinden dat werken bij ons geweldig is’ maar ‘Ik werk bij Werken in de Kempen en zit helemaal op mijn plek!’

Klinkt logisch toch?

Maar ik moet toch iets? Zul je denken

Tuurlijk! En ook dit begrijpen je huidige medewerkers écht wel. Dus maak het bespreekbaar en zorg dat iedereen weet wat er speelt. Wanneer jullie allemaal achter de vacature staan zul je sneller een geschikte kandidaat vinden.

1. De vacature aanpassen

Als je de vacature wilt aanpassen om hem interessanter te maken voor kandidaten is het goed om de juiste doelgroep te ondervragen. Dus zoek je een magazijnmedewerker? Spreek met je magazijnmedewerkers! Stel vragen als:

Naast het ondervragen van je huidige medewerkers kun je ook kijken naar de concurrentie. Wat hebben zij allemaal in hun vacatures staan? Zo kom je op nieuwe ideeën om werken bij jouw bedrijf nog interessanter te maken.

2. Zorg dat je vacature gevonden wordt

Naast dat je vacature interessant moet zijn voor de juiste doelgroep, moet hij natuurlijk ook gevonden worden. Dit kan door je vacature te plaatsen op je eigen website, externe job-boards zoals Indeed of door te adverteren op social media. En dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Dus hoe kies je dan het juiste kanaal? Ook hier doe je onderzoek naar de doelgroep.

Op basis hiervan kun je aan de slag met je eigen wervingscampagne. En ja, het werkt écht. We spreken uit ervaring. Op de vacatures die gepromoot zijn uitgezet met een 3-fasen campagne wordt namelijk gemiddeld zo’n 6 tot 10 keer gesolliciteerd.

3. Zet je personeel in

Wil je nu dat jouw medewerkers als échte ambassadeurs op zoek gaan naar nieuwe collega’s? Maak het zichtbaar. Laat zien wie er binnen jouw bedrijf werkt en waarom het zo leuk is. Dit kan met video’s, foto’s of leuke acties. Laat potentiële collega’s bijvoorbeeld een keer langs komen om kennis te maken op een open dag of op de Open Bedrijven Dag. Of stel een paar collega’s voor via social media. Oftewel, werk aan je employer branding!

Hulp nodig?

Hopelijk kom je met deze tips een beetje uit de vacaturestress. Kom je er zelf niet uit of wil je gebruik maken van onze kennis en ervaring op het gebied van werving? Bekijk dan de mogelijkheden.


Lieke Sengers

Geschreven door

Lieke Sengers

Content Marketeer