Hij ruilde zijn dienblad in voor steenbeitels: de verrassende carrièreswitch van Sander!

Esther van Helmont

Esther van Helmont

Geplaatst op

5 minuten lezen
Productiemedewerker bij Breti in Hapert

Bij Steenhouwerij Breti in Bladel ontmoet ik Sander voor het interview. De werkplaats is niet de plek waar je Sander de afgelopen jaren zou hebben aangetroffen. Hij komt namelijk uit de horeca en heeft onlangs besloten dat het eens tijd was voor iets anders. Ik vraag hem naar zijn ervaringen en hoe hij tot de beslissing is gekomen om in de natuursteenproductie te gaan werken.

In deze blogreeks delen we persoonlijke ervaringen om je bewust te maken van de vele mogelijkheden die er zijn om je carrière verder te ontwikkelen. In ons vorige artikel hebben we een kijkje genomen in de metaalindustrie, waar we ontdekten dat er maar weinig vrouwen werkzaam zijn (lees: Vrouwen in de metaalindustrie, waar zijn ze en waarom zouden ze hier moeten zijn). Deze keer hebben we Sander van Dijk (28) geïnterviewd, die een opmerkelijke carrièreswitch heeft gemaakt en waarvan we kunnen leren.

Allereerst, hoe komt het nu eigenlijk dat je een carriereswitch wilde maken Sander?

“Ik werkte al sinds mijn 16e in de horeca, maar ik miste steeds meer de uitdaging in het werk, het was veel van hetzelfde en weinig vernieuwends”. Uit een onderzoek van Indeed blijkt ook dat het gebrek aan uitdaging een grote reden is om van baan te wisselen, bijna een derde van de werknemers in Nederland (31%) een gebrek aan uitdagingen als reden noemt om van baan te willen veranderen.

Ook vertelt Sander me dat hij stappen wilde gaan maken in zijn salaris, maar vooral ook in zijn persoonlijke groei: “Ik wil vooruit kijken, zeker gezien ik nu op een leeftijd kom waarbij ik alles serieuzer wil nemen en met mijn vriendin samen iets wil opbouwen.”

"Bijna een derde van de werknemers in Nederland geeft een gebrek aan uitdagingen als reden om van baan te willen wisselen." 

Hoe kwam je met het idee om in de productie te gaan bij Steenhouwerij Breti?

“Het was eigenlijk heel lastig”, vertelt Sander me. Hij wist wel dat hij een switch wilde maken, maar niet zo goed wat hij nu eigenlijk kon gaan doen met zijn ervaring. “Ik was al een half jaar over Indeed aan het scrollen en aan het solliciteren, maar het was erg lastig om vanaf een stuk platte vacaturetekst te kunnen bepalen of het passend was en of ze open stonden voor iemand met alleen horeca-ervaring.”

"Ik was al een half jaar over Indeed aan het scrollen en aan het solliciteren.” 

Na deze frustrerende zoektocht besloot hij om zich in te schrijven als werkzoekende bij Werken in de Kempen en al snel zag onze recruiter Kristel zijn potentie en goede wil en nodigde we hem uit bij ons op kantoor in Hapert. Daar kwam de conclusie uit dat Sander het liefste met zijn handen wilde werken en vooral lekker bezig wilde zijn, een baan op kantoor zag hij minder zitten. 

Onze recruiters kijken dan ook vooral naar waar wél een overlap in werkervaring zit. Zo werk je in de horeca met je handen en ben je vaak communicatief erg vaardig. Deze soft-skills en een overleg tussen onze recruiters Kristel en Nick, die nog wel een passend bedrijf kende, zorgde voor een match met de functie waarin hij nu werkt.“Tijdens dit gesprek voelde ik me enorm gehoord en waren er ineens opties, daar ben ik vandaag de dag nog steeds heel dankbaar voor”.

 

Ook hulp bij het vinden van een baan?

Onze recruiters maken het wel héél makkelijk om een nieuwe baan te vinden. Zij weten namelijk alles van de vacatures in de regio. Het enige wat jij hoeft te doen is jezelf aanmelden én ons te laten weten wat je zoekt. We zetten de voordelen even op een rijtje:

  • Onze recruiters weten vaak nog voordat de vacature online komt welke banen er beschikbaar zijn.
  • We kennen de werkgevers en kunnen meedenken over welk bedrijf bij je past. Zo voorkom je een mismatch.
  • Ze stellen je voor bij werkgevers, kom je warm binnen op je sollicitatiegesprek en beland je boven op de sollicitatiestapel.
  • Zij doen de onderhandeling voor je. Kun jij lekker achteroverleunen.

Wil jij dat ook? Meld je dan aan als werkzoekende.

Ja, ik wil me aanmelden als werkzoekende

 

Wat is voor jou nu eigenlijk het grootste verschil tussen werken in de Horeca en werken als productiemedewerker?

“Nu hoef ik niet élke dag mijn allergrootste glimlach op te zetten, dat voelde soms wat nep. Hier kan ik meer mezelf zijn en vooral lekker zelf doorpakken en oprecht lachen met collega’s.” Ook kan Sander nu met name op prettigere tijden werken én verdient hij meer zodat hij in zijn vrije tijd ook meer rust heeft voor de dingen die hij het allerliefste doet.

En, heb je in dit werk wél de uitdaging die je zoekt?

“Ja, ik heb nu in twee weken tijd bijna elke dag wel iets anders kunnen doen. Zeker in mijn eerste werkdagen heb ik hier veel geleerd.” Sander had geen verdere diploma’s nodig om deze switch te maken, zijn collega’s hebben hem goed en stapsgewijs geleerd hoe het moet. “Ik heb dus echt wel weer de uitdaging die ik zoek” zei hij glimlachend.


Als productiemedewerker bij Breti is Sander met name bezig om prachtig natuursteen installatieklaar te maken met als specialiteit Belgisch hardsteen (arduin). Dit bewerken ze bij Breti zowel handmatig als machinaal voor onder andere vensterbanken, dorpels, muurafdekkingen, schoorsteenplaten, (tuin)tafelbladen, aanrechtbladen, omlijstingen voor deuren en open haarden, grafmonumenten en gedenkstenen. De stenen worden dan met behulp van diverse apparatuur klaargemaakt voor gebruik, gepolijst en afgespoten.

 

Dit kan je leren van Sander zijn verhaal:

Wat we kunnen leren uit het verhaal van Sander is dat wanneer je uitdaging mist binnen je vakgebied, er waarschijnlijk ook compleet nieuwe uitdagingen liggen in een ander beroep. Je talenten zitten niet alleen in de harde eisen van een sollicitatie, maar ook in de soft-skills zoals, in zijn geval, goed kunnen communiceren en het werken met zijn handen. Kijk dus wanneer je een nieuwe baan zoekt verder dan de oppervlakte en vraag hulp, bij je zoektocht, van onze experts, wie weet brengt het je wel op verrassende plekken en ontdek je een hele nieuwe skill-set.

Dus Sander! Superfijn dat je je draai hebt gevonden en we hopen dat je nog vele jaren lekker divers en gezellig bij Breti je ei kwijt kunt :-)

IK WIL HULP BIJ MIJN ZOEKTOCHT NAAR EEN NIEUWE BAAN​  BEKIJK ALLE VACATURES 


Esther van Helmont

Geschreven door

Esther van Helmont

Senior Grafisch Designer