De horror van het solliciteren...

Lieke Sengers

Lieke Sengers

Geplaatst op

3 minuten lezen

...en waarom het allemaal wel meevalt. Een verhoogde hartslag, klamme handen en je tong verliezen. Je zou niet de eerste zijn die bang is om te solliciteren. De dreiging van de voetstappen van je huidige werkgever die erachter komt wat je van plan bent. De angst wanneer je solliciteert op een functie die niet 100% matcht met jouw kennis en ervaring. En natuurlijk de vernedering wanneer je afgewezen wordt. Kortom, de horror van het solliciteren.

1. De eerste stap zetten

Iedere dag kijk je naar de buren en zie je het werkgeluk in hun ogen. Jij wil dit ook. Klaar met de sleur van elke dag hetzelfde liedje. Maar hoe ga je dit aanpakken? Terwijl je de vacature bekijkt hoor je de voetstappen van je baas naderen én gauw klik je de vacature weer weg. Heeft hij het gezien? Enkele minuten gaan voorbij. Deze keer ben je de dans ontsprongen. Maar wat gebeurt er als je vrij moet gaan vragen voor je sollicitatiegesprek? Zal hij erachter komen?

Het is waar. Solliciteren kan best een gedoe zijn. Vooral als je niet zeker weet of je aangenomen wordt. Iets met geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt. Is dit echter een reden om het niet te proberen? Tuurlijk niet. Het is normaal om verder te kijken én dat weet niemand beter dan je baas zelf. Dus maak je niet zo’n zorgen en solliciteer!

2. Je kennis en ervaring matcht niet met de vacature

Je voelt de oordelende blikken van iedereen in de ruimte zodra je binnenloopt. Zij lachen, maar waarom? Is het dan écht zo raar dat je op deze functie gereageerd hebt? Je wilt je niet laten kennen dus onderga je de schaterlach van de mensen in een hogere functie. Volledig vernederd en gekleineerd keer je terug naar je huidige werkgever.

Dit klinkt natuurlijk wel heel dramatisch. Je hoeft je hier dan ook echt niet druk over te maken. Wij denken altijd maar: niet geschoten is altijd mis. Ook al heb je misschien niet alles in huis waar een werkgever naar vraagt. Er zijn kansen genoeg. Vooral in de huidige arbeidsmarkt! Gewoon proberen dus. Wil je weten hoe belangrijk werkervaring en de juiste kennis écht is voor een werkgever? Klik hier voor de blog.

3. Termen in de vacature die je niet begrijpt

KTO, VLAN, CPC of MIG/MAG-lassen. Termen waar je geen kaas van gegeten hebt. Een voor een typ je ze in op Google, maar er lijkt geen einde te komen aan alle informatie die je tot je moet nemen. Bang voor het sollicitatiegesprek. Wat als je je tong verliest in het vragenvuur?

Als je net begint met werken of wil solliciteren op een andere functie of in een andere branche, kan het zomaar zijn dat er termen in de vacature staan die je niet kent. Maak je geen zorgen. Van tevoren google je even wat het betekent. Mocht je er vragen over krijgen weet je in ieder geval zeker wat het betekent. Je kunt altijd antwoorden met: “Ik weet waar het over gaat, maar heb er geen ervaring mee.” En dat is vaak helemaal geen probleem! Alles valt te leren.

4. Bang voor verandering

Al 15 jaar werk je voor hetzelfde bedrijf. Vastgeroest op je werkplek. Zo vast dat het moeilijk is om jezelf te bevrijden. Wat nu als het gras níét groener is aan de overkant? Dan heb je deze vertrouwde plek verlaten voor niets. Een gevoel van angst neemt het over terwijl je op de sollicitatieknop drukt. Misschien toch nog maar even wachten? De verveling waait misschien wel over. 5 Jaar later bevind je jezelf nog steeds op dezelfde plek. En onder tussen ben je zo vastgeroest dat bewegen niet meer mogelijk is.

Dit klinkt overdreven. Maar je zult niet de eerste zijn die dit overkomt. Blijven werken bij een bedrijf dat jou niets nieuws meer te bieden heeft. Tuurlijk de collega’s zijn leuk, maar deze verdwijnen ook één voor één in de loop van tijd. Dus twijfel je over je baan? Nu is het moment. Met alle vacatures om uit te kiezen zijn er kansen in overvloed. En blijkt het toch dat je op je huidige plek beter zit? Dan blijf je lekker zitten. Praten kan nooit kwaad.

Gewoon doen dus

Conclusie van dit verhaal: solliciteren is spannend, maar er is niets om bang voor te zijn. In de huidige arbeidsmarkt zijn er kansen in overvloed. Dat je nadenkt over andere vacatures zegt toch eigenlijk al genoeg? Gewoon solliciteren dus!

Start nu met solliciteren  Vind jouw droombaan


Lieke Sengers

Geschreven door

Lieke Sengers

Campagne Specialist