300 uur vrijetijd extra per jaar? Wij zouden het wel weten!

Lieke Sengers

Lieke Sengers

Geplaatst op

3 minuten lezen

Wist je dat de gemiddelde Pelenaar ongeveer 25 tot 50 minuten onderweg is naar het werk? De woon-werkafstand ligt gemiddeld op 22 km enkele reis (CBS, 2022). Weet je wel wat je allemaal kunt doen in die tijd?! Zo niet, dan ga je daar nu achter komen. Bij deze geven we je 10 dingen die je kunt doen in 40 minuten.

40 minuten. Da’s veel!

Je denkt misschien, dat valt allemaal wel mee, maar niets is minder waar. En om dat duidelijk te maken hebben we alvast een paar rekensommetjes voor je gedaan. 40 minuten enkele reis wil eigenlijk zeggen:

1. Lekker ‘snoozen’

Een beetje voor de hand liggend, maar toch. Hoe lekker is het als je nog iets langer kan blijven liggen in de ochtend? Een half uurtje extra slaap kan veel doen voor een mens. Denk jij nu: ‘ik ben een vroege vogel, dus dat uitslapen is niets voor mij’? Dan zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen in die extra 25-50 minuten in de ochtend.

2. De was: laat maar lekker draaien

Zet alvast een wasje aan. Vroeger was het natuurlijk voordeliger om ’s nachts een wasje te draaien, maar die tijd is voorbij. Misschien heb je zelfs zonnepanelen en is het dus veel voordeliger om overdag een wasje aan te zetten. Daar heb je nu alle tijd voor!

3. De culinaire chef in jezelf naar boven halen

Dit geldt zowel voor de ochtend, als de middag én de avond. Je hebt meer tijd voor een goed ontbijt en om een lekkere lunch klaar te maken. En in de avond zet je ook nog een super verse maaltijd op tafel! Dit is natuurlijk niet alleen extra lekker, het wordt ook makkelijker om gezond te eten doordat je niet zo hoeft te haasten. Die ongezonde dingen heten niet voor niets ‘fastfood’.

4. Afwassen met de hand, gewoon omdat het kan

Want ja, je hebt toch alle tijd. En dan staat alles meteen weer netjes in de kast. Opgeruimd staat netjes!

5. Nog een aflevering bingewatchen

Gisteravond geëindigd met een echte cliffhanger? Dan kijk je toch nog ff snel een afleveringetje.

6. Hop, naar school. Lekker met de bakfiets.

De school gaat natuurlijk vaak pas om 8:30 open. Werk je in de buurt en moet je om 9:00 uur op het werk zijn? Dan kun je in een half uur gemakkelijk je kinderen wegbrengen. Als je een half uur moet rijden naar je werk, en ook nog rekening moet houden met files en wegwerkzaamheden kan dit nog wel eens lastig worden.

7. Zonder zweetoksels naar de dokter

Een afspraak bij de dokter hoeft natuurlijk niet buiten werktijd, maar is wel lekker makkelijk. Je maakt gewoon een afspraak om 8:00 uur of gaat na het werk langs om 17:30. Een controleafspraak duurt vaak toch maar een half uurtje. Zo kom je gewoon op tijd op het werk en hoeft je ook niets uit te leggen over die vervelende schimmelinfectie.

8. Nog even fluitend langs de winkel

Ben je wat boodschappen vergeten, moet je nog snel een cadeautje halen of misschien even langs de apotheek? Daar heb je nu alle tijd voor. De meeste winkels zijn door de week toch tot 18:00 uur open.

9. Auto naar de garage? Dan pakken we toch de fiets

Als je auto een APK nodig heeft, moet je toch een hoop regelen. Je bent hem vaak een hele dag kwijt, moet gebruik maken van een leenauto, die je ook weer moet aftanken, en je moet je auto aan het eind van de dag ook weer ophalen. Werk je dicht bij huis? Dan is dit geen probleem meer! Je hebt alle tijd om je auto ’s ochtends weg te brengen en stapt vervolgens gewoon op de fiets naar het werk.

10. Lekker tranquillo

Al deze dingen zijn natuurlijk super praktisch. Maar hoe lekker is het om gewoon even te kunnen ontspannen. Rustig opstarten en rustig thuiskomen. Met die 25-40 minuten extra kan het allemaal net iets minder gehaast. Heerlijk toch?

Kortere reisafstand = Betere werk-privébalans

Kortom, hoe korter de reisafstand, hoe meer tijd je hebt voor privézaken. 40 werkdagen per jaar om precies te zijn! Als je dat niet ziet zitten weten wij het ook niet meer. Ga ook op zoek naar een baan in de buurt en krijg je wat extra vrije tijd cadeau, helemaal gratis.

 

Bron: CBS, 2022


Lieke Sengers

Geschreven door

Lieke Sengers

Campagne Specialist