Yes, een nieuwe baan gevonden! 7 Tips om uit te blinken op je eerste werkdag.

Tayfun van Zantvoort

Tayfun van Zantvoort

Geplaatst op

8 min minuten lezen
Meekijken op de eerste werkdag

Hèhè, eindelijk is het zover, je hebt die nieuwe baan! Na de eindeloze uren van je cv opmaken, ook nog eens ‘gemotiveerd’ je motivatiebrieven op te stellen en de tientallen sollicitatiegesprekken met klamme handjes en confronterende vragen te hebben doorstaan, ben je dan ein-de-lijk aangenomen bij een nieuw bedrijf. Gefeliciteerd!

Maar wacht even, voordat je begint te juichen en jezelf een schouderklopje geeft, moet je eerst nog jouw eerste werkdag zien te overleven. Dan is het namelijk de dag waarop jij indruk moet maken en bewijzen dat je dégene bent voor het bedrijf, no pressure!

Het kan een zenuwslopende en hartslag verhogende ervaring zijn, maar relax, we hebben een paar tips voor je die je door deze survival-dag kunnen slepen.
 

1.     Kom op tijd op je eerste werkdag

Dit is natuurlijk een no-brainer. De eerste indruk telt, je wil natuurlijk niet gelijk bekend staan als de collega die altijd te laat komt en waar ze dus ook niet op kunnen rekenen. Zeker als je een baan in de regio hebt waarbij je maar 10 minuten hoeft te fietsen is het natuurlijk een beetje gek als je op de eerste dag al te laat komt.

2.     ‘Dress to impress’, maar dan wel praktisch

Hoewel er altijd wordt gezegd "een boek niet te beoordelen op basis van de omslag", is het de menselijke natuur om precies dat wel te doen. Een recent onderzoek gaf aan dat de gemiddelde mens zijn eerste indruk van iemand al binnen 33 tot 100 milliseconden heeft bepaald. Je kan je voorstellen dat kleding hier dus een groot onderdeel van is (tenzij je in specifieke werkkleding moet), en zo ook op de werkvloer.  

“De gemiddelde mens heeft zijn eerste indruk van iemand al bepaald binnen 33 tot 100 milliseconden.”

Blijf vooral jezelf maar let gewoon een beetje op de bedrijfscultuur en pas je outfit hier wat op aan. Tip: Stuur een paar dagen voor je eerste werkdag nog een mailtje met de vraag of je nog iets mee moet nemen, ergens aan moet denken en, als jij je collega’s nog niet eerder hebt gezien, of er nog bepaalde kledingvoorschriften zijn. Zo heb je jouw fashion vraag mooi verpakt in een interesse tonend mailtje en ben je extra goed voorbereid.

3.     Stel vragen en luister goed

Je kunt niet alles al weten op je eerste werkdag, dus durf gewoon vragen te stellen en luister goed naar de antwoorden. Door vragen te stellen, laat je ook zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en graag wil leren.

Probeer te achterhalen wat jouw voornaamste taken en projecten daadwerkelijk gaan zijn en waar je het meeste van moet weten. Je moet een hoop proberen te onthouden op je eerste dag, zorg dus dat je de grote lijnen begrijpt, de fijne details komen later wel.

“Probeer te achterhalen wat jouw voornaamste taken en projecten daadwerkelijk gaan zijn en waar je het meeste van moet weten.”

4.     Maak kennis met je collega's

Neem de tijd om een kort praatje te maken met je nieuwe collega’s. Wanneer je jezelf al een keer hebt voorgesteld is het ook makkelijker om ze daarna weer opnieuw te benaderen. Ze weten dan al wie jij bent. En eh.. dat je niet meteen alle namen, adressen, hobby’s en dieetwensen van je nieuwe collega’s uit je hoofd kunt opnoemen, dat wordt je vast vergeven.

5.     Wees niet bang om hulp te vragen

Je bent nieuw, dus is het logisch dat je niet alle ins-and-outs van je nieuwe baan en bedrijf weet. Wees dus niet bang om hulp te vragen als je bijvoorbeeld de weg in het grote pand bent kwijtgeraakt. Het is beter om hulp te vragen dan om in stilte te worstelen, grote fouten te maken of erger nog, te verdwalen. Stel je eens voor! Gemiddeld genomen zullen je collega’s echt wel begrijpen dat je nog in de introductiefase zit en je graag willen helpen.

6.     Relax

Op je eerste werkdag krijg je waarschijnlijk zoveel informatie dat het wat overweldigend kan zijn. Zoals eerder gezegd snapt ook iedereen dat je onmogelijk de eerste dag alles weet en zo ook niet meteen alles perfect kan doen. Blijf ook dicht bij je eigen persoonlijkheid, dit maakt dat jij je snel thuis zal voelen en geeft je collega’s ook een idee met welke karakter zij te maken hebben. Voor de eerste werkdag – en eigenlijk de gehele eerste maand – geldt dan ook: relaxed!

7.     Sluit je eerste werkdag af met een goed gevoel

Sluit de dag met een goed gevoel af. Zorg dat je weet hoe laat je de volgende dag weer aanwezig moet zijn, maak eventueel een takenlijstje voor de volgende dag en vertrek met positieve energie. Zo zorg je dat je rustig van je vrije tijd kan genieten en tot rust kan komen om de volgende dag weer keihard te kunnen ‘knallen’.

De eerste werkdag kan dus behoorlijk zenuwslopend zijn, maar met de juiste voorbereiding en een positieve houding kan het juist een superleuke dag zijn. Vergeet niet om jezelf te zijn, te lachen en te genieten van deze nieuwe ervaring. Je hebt deze baan namelijk gekregen omdat het bedrijf gelooft dat jij een waardevolle aanwinst bent. Vertrouw er dan ook op dat het allemaal wel op zijn plek gaat vallen en jij hier de komende jaren nog mooie ontwikkelingen mag gaan (mee)maken.

Heel veel succes op je eerste werkdag en vergeet niet te genieten!

 


Bron:
Forbes 2022, why dressing like a professional still matters https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2022/05/04/why-dressing-like-a-professional-still-matters/?sh=59f4cd612729
Huxley 5 handige dingen om te vragen op je eerste werkdag https://www.huxley.com/nl-nl/blog/carri%C3%A8re/5-handige-dingen-om-te-vragen-op-je-eerste-werkdag/


Tayfun van Zantvoort

Geschreven door

Tayfun van Zantvoort

Creative Marketing Manager