Wat is een goede stagevergoeding?

Roeli Borrenbergs

Roeli Borrenbergs

Geplaatst op

2 minuten lezen

Stagiaires, ze zijn goud waard. Ze kunnen veel werk van je overnemen, hebben andere inzichten en wanneer je écht een goede binnen hebt, blijven ze na hun opleiding misschien wel plakken. Daarom is het belangrijk dat je ook een goede stagevergoeding uitkeert. Niet omdat een stage om geld draait, maar juist omdat een stage niet betekent dat je een ‘gratis werknemer’ binnen hebt gehaald. Wat dan de juiste vergoeding is, dat ondervind jij aan de hand van deze blog!

Waarom een stagevergoeding?

Dit is een meningskwestie en dat komt doordat je als bedrijf niet verplicht bent om een stagiair een vergoeding uit te keren. Mits een stage ook écht gefocust is op leren en niet op werken. Waarom je dan volgens ons wél een stagevergoeding zou moeten uitkeren? Omdat ook een stagiair een beloning verdient!

Als het goed is neemt een stagiair naast het maken van een opdracht ook werk uit handen. Dingen waar jij vaak de tijd niet voor krijgt gevonden of iets waar je simpelweg geen kennis van hebt. Dus levert het je iets op, niet gek dat het een stagiair dan ook wat oplevert. Aan de andere kant kan het zo zijn dat de student geld misloopt omdat hij of zij vanwege de stage uren geen tijd meer heeft om ergens anders te werken. Logischerwijs vult de stagevergoeding dit gat dan weer op.

Verschil tussen mbo- en hbo-studenten

Het is al wat vaker in het nieuws geweest, bedrijven die de vergoedingen voor mbo en hbo gelijk trekken. Bijvoorbeeld de Rijksoverheid, wie dit per 1 januari 2020 hebben doorgevoerd. Wat de reden daarvan is? Een stagevergoeding is eigenlijk een onkostenvergoeding volgens hen. En de onkosten voor een hbo’er zijn niet perse hoger of lager dan die van een mbo’er. Verschillen in vergoeding op basis van opleidingsniveau zijn hier niet van toepassing.

Hoe bereken je een stagevergoeding?

Eigenlijk slaat de Rijksoverheid de spijker daar op zijn kop. Een stagevergoeding is simpelweg een onkostenvergoeding. Het toont waardering voor je bijdrage, maar het zou er eigenlijk voor moeten zorgen dat een stagiair de dingen kan blijven doen die hij of zij altijd doet.

Als een stagiair vanwege zijn stage niet meer bij een bijbaantje kan werken, dan zou de vergoeding dit gat moeten opvullen. Hoe bereken je dit dan? Dat kan op verschillende manieren, maar hieronder presenteren wij er eentje voor je.

We gaan er vanuit dat een student drie dagen per week drie uurtjes werkt. En dat voor een uurloon van €8,00. Dan kom je op het volgende uit:

3 dagen x 3 uur werk x salaris van €8,00 per uur = €72,- €72,- x 4 weken = €288,- per maand


Rond ‘m lekker af en dan zit je met een stagevergoeding van €300,- helemaal gebakken!

Gewoon doen!

Er is niks goed of fout, ieder bedrijf mag zelf uitmaken hoe hoog hun stagevergoeding is. Maar misschien dat dit jou helpt om te doen wat voor jouw bedrijf goed voelt!

Tip: met een vacaturepakket op onze website kun je gratis stages plaatsen!

Bekijk hier onze pakketten


Roeli Borrenbergs

Geschreven door

Roeli Borrenbergs

Eventmanager