Waarom je relatie en je werk best veel op elkaar lijken

Roeli Borrenbergs

Roeli Borrenbergs

Geplaatst op

3 minuten lezen

Hoewel werk leuk moet zijn en je energie moet geven, zijn er ook moment dat het wat minder leuk is. De welbekende ups en downs uit een relatie komen ook voor in het werkleven. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar de goede momenten wegen op tegen de slechte. Tijd voor een vergelijking?

“Het is overal wel wat” 

Ja, die uitspraak ken je vast wel. Deze wordt vaak gebruikt, maar dat is niet hetgeen wat ik probeer te duiden in deze blog. Zoals ik al zei, zou je je werkleven eens moeten vergelijken met je relatie. Beiden kennen goede en slechte momenten en hoewel je partner je soms wat stress kan bezorgen, kan hij of zij je de volgende dag weer tonnen energie geven. En dat is hoe het ook zou moeten werken met je baan.

Is er een structureel probleem dat steeds weer voor obstakels zorgt in je liefdesrelatie? Dan ga je zoeken naar een oplossing. Je zegt niet keer op keer: “ja, maar het is overal wel wat”. 

De sleur

Een fenomeen waar menig mens in hun relatie ook wel eens tegenaan loopt: de sleur. Ook in je werkleven is de kans groot dat deze boosdoener een keer om de hoek komt kijken. En wat doe je als je dit binnen je relatie ervaart? Juist. Zoeken naar iets wat het allemaal weer even net wat leuker maakt. In het geval van je werk zou dat bijvoorbeeld kunnen zijn dat je een nieuw project aangaat, een nieuwe functie uitprobeert, een nieuw plekje op kantoor opzoekt of je dagelijkse lunch veranderd door iets totaal anders. Oftewel, spice it up! Als je begrijpt wat ik bedoel ;).

De honeymoon fase

Je kent het wel, je hebt net een nieuwe baan en bent helemaal hoteldebotel over alles wat je nieuwe werk betreft. Want het klopt gewoon. Je collega’s, de werkzaamheden, de manier waarop intern wordt gecommuniceerd en hoe de vrijmibo toch altijd eindigt met een frietje van de zaak aan de overkant. Dit zou je kunnen vergelijken met ‘the honeymoon phase’ in een relatie. En omdat deze blog toch vol relatieclichés zit, kan deze natuurlijk niet missen.

Helaas kent deze fase ergens ook een einde, maar is het niet dat al die fijne factoren er opeens niet meer zijn. Nee, je vindt het nog steeds heel leuk hoe hij zo hard lacht om zijn eigen grappen, of dat hij zijn boterhammen ongeveer bevroren uit de diepvries opeet en denk je nog telkens terug aan die ene keer dat hij een rode onderbroek bij de witte was deed. Voel je ‘m? Ook je werk kent een periode waarin alles klopte. Zo nu en dan ervaar je een down-momentje, maar dan blijkt uiteindelijk alles nog te kloppen zoals in het begin. Een realisatie-momentje!

COM-MU-NI-CA-TIE

Ik dacht ik spel het even voor je. Communicatie. De key tot een toprelatie als je het internet mag geloven. Dit is toch een klein gevalletje van: dat heb ik op Facebook gelezen. Maar toch het benoemen waard. Een ding wat ik geleerd heb tot nu toe is, zeg gewoon wat je wil! Als het gaat om mijn werk dan ben ik altijd luid en duidelijk over wat ik wil.
Ook al weet je niet precies wat je van A tot Z voor ogen had binnen je functie, spreek de delen uit die je wél kunt invullen. Misschien dat dit precies het relatieadvies is wat je nodig had. Geen dank hè.

En ga zo maar door…

Zo zijn er nog een heleboel uitspraken, metaforen en clichés die we kunnen toepassen op je werk én relatie. Van 'geen oude schoenen weggooien totdat je nieuwe hebt' tot en met het 'niet langs de pot pissen'. Als je nu tot de conclusie komt dat je relatie niet lekker loopt, dan kunnen we je helaas niet helpen. Maar denk je nu: “misschien is het wel tijd voor een nieuwe baan”. Ga er dan eens lekker voor zitten met een kopje koffie of thee en check dan onze vacatures. Ik weet zeker dat daar een nieuwe werkrelatie voor je tussen zit. Succes!

BEKIJK ALLE VACATURES


Roeli Borrenbergs

Geschreven door

Roeli Borrenbergs

Eventmanager