Social media en solliciteren: De don'ts

Ferdi Merkx

Ferdi Merkx

Geplaatst op

1 minuten lezen

Solliciteren is niet gemakkelijk. Als sollicitant moet je namelijk tijdens de hele procedure rekening houden met allerlei zaken. Zijn de competenties op je cv bijvoorbeeld wel relevant genoeg? Past je sollicitatie outfit wel bij het bedrijf?

Het laatste decennium is er door de opkomst van social media een nieuwe zorg bijgekomen voor sollicitanten. Recruiters en werkgevers gebruiken deze persoonlijke pagina’s namelijk maar al te graag om een eerste indruk van de kandidaat te creëren. Hoe zorg je er eigenlijk voor dat je representatief overkomt op social media? Samen met Robin Bakker van CVster geven we je tips en adviseren we je over de zaken die je beter offline kunt halen.

Negatieve uitingen 

Vaak ruzie met vervelende en opdringerige klanten en zoek je daarom een nieuwe uitdaging? Gedoe met collega’s of je werkgever? Ook als het niet jouw schuld is moet je je bedenken dat social media geen geschikte plaats is om je ongenoegen over de situatie te uiten. Plaats je toch een overvloed aan negativiteit op je social media? Grote kans dat recruiters en nieuwe werkgevers geen behoefte hebben om je uit te nodigen op gesprek.

Onprofessionele foto's

Wat precies een onprofessionele foto is, hangt af van het soort baan waar je voor solliciteert. Toch is het raadzaam om vakantiefoto’s waarin je schaars gekleed bent te verbergen of helemaal te verwijderen. Hetzelfde geldt voor de foto’s waar je onprofessioneel gedrag vertoont bij je huidige werkgever.
Is je online profiel helemaal in orde? Ga dan ook eens na of je in het verleden social media profielen hebt aangemaakt die dit professionele imago kunnen doorbreken. Een gedateerd half ingevuld LinkedIn profiel met oude foto’s of een vergeten Instagram account vol feestkiekjes kunnen potentiële werkgevers doen afschrikken.

Controversiële humor 

Het spreekt misschien voor zich, maar het is toch belangrijk te benoemen: controversiële statements op je social media zijn altijd een no-go tijdens de sollicitatieprocedure. Ook als deze bedoeld zijn als grap. Je humor kan namelijk totaal in het verkeerde keelgat schieten als deze als discriminerend of aanstootgevend ervaren wordt. Ga ook geen geen verhitte discussies aan op social media. Jouw tone of voice in deze reacties is voor recruiters en werkgevers namelijk moeilijk in te schatten.

Slecht taalgebruik

Het is ten slotte ook belangrijk om je taalgebruik in je social media posts te controleren. Laat hierbij vloeken en schelden achterwege. Dubbelcheck ook je grammatica en voorkom spelfouten. Dit bewijst werkgevers en recruiters dat je accuraat en zorgvuldig omgaat met je online reputatie.
Op zoek naar meer nuttige artikelen, tips voor de brief of een cv maken? Bekijk dan ook zeker eens de blog van CVster.

 


Ferdi Merkx

Geschreven door

Ferdi Merkx

Functioneel Beheerder