Recruitment voor Dummies: Droomwerkgevers & Droomkandidaten op z'n Jip-en-Janneke's

Tayfun van Zantvoort

Tayfun van Zantvoort

Geplaatst op

5 minuten lezen

Als we het dan toch hebben over een droomkandidaat, laten we het dan ook in een sprookje gieten.

Welkom in de wonderbaarlijke wereld van recruitment. Of je nu een starter bent op de arbeidsmarkt, of een bedrijf dat zijn nieuwe werknemer zoekt, deze gids helpt je de basis van recruitment te begrijpen zonder het hoofd te breken over ingewikkelde termen. Laten we dus duiken in de niet-zo-geheime wereld van de werkmatchmakers!

Inhoudsopgave:

  1. Wat is dat dan, recruitment?
  2. De Toverstaf van de Recruiter
  3. Het Sprookjesboek van het Recruitmentproces
  4. Waarom is Recruitment Eigenlijk Best Belangrijk?
  5. En ze werkten nog lang en gelukkig...
  6. Jouw Happily Ever After
     

1. Wat is dat dan, recruitment?

Een recruiter of talentenjager, matchmaker, personeelswerver, koppenjager / headhunter, banenslijter, werkkoppelaar, carrièremaker, vacaturevuller…

Stel je voor: je hebt een prachtige legpuzzel, maar je mist één stukje. Recruitment gaat over het vinden van dat ene perfecte stukje, aan de ene kant voor een werkgever (bedrijf) en aan de andere kant vanuit een werknemer (kandidaat). Het is een beetje als een speurtocht, waarbij je op zoek gaat naar iemand die niet alleen het werk kan doen, maar ook nog eens gezellig is tijdens de koffiepauze.

2. De Toverstaf van de Recruiter

De recruiter is als een tovenaar die zijn toverstaf hanteert, niet alleen om de perfecte kandidaten te ontdekken voor bedrijven, maar ook om die droomrollen te vinden die bij de paden van werkzoekenden passen. Met hun magische krachten (oké, vooral LinkedIn, bellen, kandidaat lijsten inkijken, bellen, bedrijven bezoeken, bellen, referenties nalopen, bellen, kennismakingsgesprekken voeren, bellen, CV’s doorspitten en we mogen natuurlijk niet vergeten dat ze ook heel veel moeten bellen) zoeken ze naar mensen die niet alleen de vaardigheden (skills) hebben, maar ook passen in het team. Ze gebruiken hun toverstaf om interviews te regelen en zo de perfecte match te maken.

3. Het Sprookjesboek van het Recruitmentproces

Het recruitmentproces is als een sprookje dat vanuit twee perspectieven kan worden verteld. Aan de ene kant hebben we de avontuurlijke werkgever, op zoek naar de held (de ideale kandidaat) die hun team komt versterken. Aan de andere kant staat de moedige werkzoekende, klaar om een droomrol (de vacature) te ontdekken. In een ideaal scenario beginnen zij samen aan een reis. Één vol uitdagingen en van sollicitatiegesprekken tot, in sommige gevallen, assessments, die ze moeten overwinnen. Als ware helden van hun eigen verhaal, navigeren ze door deze obstakels, gedreven door de belofte van een 'ze leefden nog lang en gelukkig' (de succesvolle plaatsing). Uiteindelijk, als het perfecte paar elkaar vindt, sluiten beide kanten van het verhaal af met een gelukkige ontknoping, klaar om samen nieuwe avonturen te beleven.

4. Waarom is recruitment eigenlijk best belangrijk?

Zonder recruitment zou je bedrijfspuzzel nooit compleet zijn. Het zorgt ervoor dat je de juiste mensen vindt die niet alleen het werk doen, maar die ook bijdragen aan een leuke sfeer. En hetzelfde geldt voor werkzoekenden! Het helpt hen de rol te vinden waar ze echt van houden, in plaats van gewoon een baan om de rekeningen te betalen.

En zo werkten ze nog lang en gelukkig...

Tenslotte gaat recruitment over meer dan alleen werk. Het gaat over het bouwen van teams, het creëren van kansen en, ja, het vinden van zo veel mogelijk werkgeluk. Dus, of je nu op zoek bent naar je volgende avontuur of je team wilt uitbreiden, onthoud dat de magie van recruitment je kan helpen je eigen 'lang en gelukkig' te vinden.

 

Jouw Happily Ever After

Klaar om je eigen sprookjesboek te beginnen om zo nog maar even in deze termen te blijven? Of je nu een prins of prinses van het werkrijk zoekt of zelf de held van je verhaal wilt worden, we zijn hier om je te helpen. Neem contact op met onze recruitment-tovenaars, en laten we samen op zoek gaan naar jouw ‘happily ever after’ in de wereld van werk!

Laat ons je terugbellen

Oké, even terug naar ‘aarde’! Nu je de basis van recruitment weet is het wellicht tijd om die puzzel compleet te maken of om jouw plaats in een bestaande puzzel te vinden. En wie weet, misschien vind je wel meer dan alleen een droombaan of droomkandidaat.

 


Tayfun van Zantvoort

Geschreven door

Tayfun van Zantvoort

Creative Marketing Manager