De voor- en nadelen van werktijden buiten de reguliere 9 tot 5

Roeli Borrenbergs

Roeli Borrenbergs

Geplaatst op

2 minuten lezen

Working nine to five… of toch niet? Er zijn genoeg banen waarbij je niet tijdens de reguliere werktijden aanwezig moet zijn. Maar is dit alleen nadelig, of heeft het juist ook voordelen? Wij zetten het hier allemaal voor je op een rijtje.

Flexibiliteit

Nadeel: Zoals de 40-uur-werkende haar tandartsafspraken misschien wel onder werktijd moet plannen zit dat voor jou net wat anders. Want dat doe je dan toch in je vrije tijd. Toch nog een extra verplichting erbij.

Voordeel: Je tandartsbezoekje levert wel heel wat minder stress op als je niet zo snel mogelijk weer terug op je werk moet zijn. Daarbij beïnvloedt het dan ook niet het werk wat je gedaan kan krijgen op een dag. Toch nog een klein voordeeltje.

Verschoven weekend

Nadeel: De kans is groot dat de meeste mensen uit je omgeving vrij hebben op zaterdag en zondag. En laat jij precies dan moeten werken. Zo zul je bepaalde feestjes moeten missen of heb je vakantiedagen nodig om erbij te zijn. Klein voordeel bij dit nadeel: het is wel het beste excuus om de saaie verjaardag van tante Nel te skippen.

Voordeel: Wanneer jij je weekend pas vanaf maandag viert zijn er natuurlijk ook wat voordelen aan verbonden. Dit is de perfecte kans om op een rustige dag met je kids naar de Efteling te gaan, op je gemak boodschappen te doen of te sporten óf slaap jij eens lekker uit wanneer iedereen moet werken.

Weekendjes weg

Nadeel: Het kan zomaar zijn dat wanneer jij op maandag je weekendje-weg inluidt, er weinig te doen is op je bestemming. Maandag is immers niet dé dag dat de winkels op tijd openen en dat het ‘leeft’ in de dorpen en steden.

Voordeel: Je bent daarentegen waarschijnlijk wel een heel stuk goedkoper uit. De weekenden lopen bij de vakantieparken al gauw vol, maar wanneer je maandag tot en met woensdag plant (de minder populaire dagen) is de kans groot dat het onder de streep nogal wat scheelt. Zo houd je nog wat centen over om later in het jaar misschien nóg wel een keer te gaan!

Toeslagen?

Het kan zo zijn dat jij van je werkgever toeslagen ontvangt omdat je in de nacht of in het weekend werkt. Dat is lekker meegenomen! Maar let op: je werkgever is wettelijk niet verplicht om dit te geven. Het kan dus zomaar zijn dat je niks extra’s ontvangt.

Tijd voor jezelf

Weekenden lopen vaak vol met verplichtingen. Maar van maandag tot donderdag valt dat meestal wel mee. Oftewel: meer tijd voor jezelf. Meer tijd om te doen waar jij écht zin in hebt. Of om je huis eens te poetsen, dat moet namelijk ook gebeuren.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Zo valt overal wel wat van te zeggen. Het gaat erom wat voor jou werkt. Wat vind jij fijn? Daarbij zijn er waarschijnlijk ook wel weken dat je werktijden wél lijken op die van iemand die continu van 9-5 werkt. Weten of er een andere baan met óf zonder 9-5 werktijden tussen zit voor jou?

Check ze hier


Roeli Borrenbergs

Geschreven door

Roeli Borrenbergs

Eventmanager